Idrottens utveckling genom tiderna

Det finns många saker som går att häpnas över. Men hur den antika idrotten förvandlades till att bli en moder miljardindustri är ett bra exempel på just det.

Från lek till allvar

Det går förstås inte att påstå att all idrott för i tiden var full lek, och inget allvar. Många forskare har istället hänvisat till att idrott och sport förr i tiden var betydligt mer allvarligt än man kunde tro. En del menar även på att de olika idrotterna grundandes mycket på grund av att människor ville ha en möjlighet till att ta ut sina aggressioner.

Det här kan till exempel uppfattas tydligt inom fotbollen. Sporten, och idrotten, anses ha haft många skapare. Britterna brukar oftast ta åt sig äran då de skapade den första regelboken. Men de första spåren av folkslag som spelade fotboll hittades i Kina för över 1500 år sedan. Det forskare kom fram till, oavsett vilken plats fotbollen utövades på, var att det fanns vissa mönster. Ett av de tydligaste var att det ofta var män och/eller soldater som spelade fotboll. Det sågs då som ett tydligt exempel att de på ett relativt fredligt sätt fick möjligheten att ta ut sina känslor på fotbollsplanen.

Blivit en miljardindustri

I grunden finns det många seriösa forskare och historiker som anser att idrott i första hand definieras som lek, skoj och spel. Det behöver inte innebära ett tävlingsmoment, medan sporter är precis tvärtom. Då måste folk tävla med och mot varandra.

Utvecklingen fascinerar många. Det räcker med att se på hur idrott behandlas i dagens samhälle, och vad för roll det har. Kollar man i media går det att se vilket fokus som finns. Till exempel när Sportbladet rapporterar om fotbollslandslaget eller något liknande. Det hamnar i kategorin om seriösa och riktiga nyheter.

Samtidigt har idrotten både gamla och nya drag kvar i sig. De gamla kan beskrivas som en form av terapi för människor. Vare sig man mår bra, eller vill må bättre, eller bara slappna av så kan idrott hjälpa till med det. Bland annat genom att hjärnan mår bra av fysiska aktiviteter. Samtidigt är idrotten mer stressande än förut på många sätt. Bland annat genom de elitsatsningar som sker. För att bli proffs måste man helst vara bra så ung som det bara går, vilket kan stressa många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *